Harmadik beadandó feladatok

Határidő: május 21. 10:00

A feladat a meglevő widgetkészletet felhasználva és azt kibővítve egy egyszerűbb játékprogram megírása. A most felsorolt játékokon kívűl tetszőleges játékot lehet választani, ha abba a gyakorlatvezető beleegyezik még az első 2 hét során, tehát május 7-ig tisztázni kell.

A közös követelmények:

 • a programnak le kell fordulnia, futnia kell, minden lehetséges felhasználói viselkedést programhiba nélkül kezelnie kell ("bolondbiztos")
 • a programnak tartalmaznia kell a már megkezdett widgetkészletet. Minden olyan programkomponensnek, ami a képernyőre rajzol, widget leszármazottnak kell lennie. Az eseménykezelő komponensnek (pl "JatekMester") külön osztályban kell lennie, a main() függvényben nem szerepelhet graphicslib hivatkozás
 • NEM kötelező a kétszemélyes játékokba gépi játékost írni, azonban extra pontot lehet érte kapni, gyakorlatvezetőtől függő módon. Ilyen extra pontot csak az olyan játéknál lehet kapni, amelyikben van kihívás a gépi játékosban.
 • A grafikus felület és a játéklogika külön osztályba kell kerüljön. Legjobb megoldás, ha a játékszabályokat a JátékMester osztály érvényesíti, és a vonatkozó widgetek csak megjelenítenek, illetve lépési szándékokat továbbítanak a JátékMesternek.
 • A játékok implementálásakor érdemes maximalizálni a változtatás nélkül felhasznált widgetek körét, de ezen túl a játékra specializált widgetek létrehozása sokszor nem elkerülhető. Mérlegelendő, hogy a játéktér felbontható-e widgetekre, vagy kényelmesebb-e egy nagy widgetként implementálni a játékteret. Mindkét irányzattal lehet maximumpontot kapni.
 • A maximum pontos beadandó githubra feltöltött, verziókövető rendszert érdemben használó formában van beadva. Elfogadható az, hogy egy működő working tree (.git alkönyvtárat tartalmazó könyvtár) van feltöltve, de az is, ha csak egy szövegfájl egy működő github repositoryra. A repositorynak publikusnak kell lennie. Ez a kódminőségre adható pontszámból 1-4 pontot tesz ki. 1 pont a kész program feltöltése, 4 pont az, ha a fejlesztés menete a githubos repositoryban jól követhető. Akik korábban töltik fel, például mert ezen feladatkiírás előtt elkezdtek dolgozni, akkor is megkaphatják a 4 pontot, ha csak az utolsó heti munka látszik a repositoryban.
 • Választék:

  1. tankos játék

  Két játékos van, mindkét játékos egy-egy tankot irányít. A tankok csövének szöge és a lövés erőssége állítható. A programnak jeleznie kell, hogy éppen melyik játékos következik, a számbeállító widgetek segítségével be kell kérni a lövés adatait, majd szimulálni a ferde hajítást. A maximumpontos megoldásban szél is fúj, és légellenállást is számolni kell, és animálva van a lövedék, nem csak csíkot húz. A játékosok felváltva következnek, minden játékosváltásnál a szél véletlenszerűen megváltozik. A szélirányt és erősséget valamilyen módon ki kell rajzolni. A játék addig tart, amíg az egyik játékos elegendően közel nem lő a másik játékos tankjához.

  Extra pont lehetőségek:

 • a szélirány és erősség a háttérben mozgó felhők irányán és sebességén keresztül látható, ez az animáció a beállítások és a lövés folyamata alatt sem szakad meg
 • kiválasztható fajta lövedék a szövegkiválasztó widget segítségével. Más-más féle lövedékeknek más-más hatása (kisebb-nagyobb hatókör, bontó, hőkövető, stb.)

  2. Gépi póker
  A letölthető kártyaképeket felhasználva olyan gépipókert kell csinálni, amelyik a klasszikus 5 kártya leosztás után egyszer akárhányat cserélve folyik. A tétet a számbeállító widgettel kell lekérni, és a cserélem/megtartom működést olyan gombokkal kell megoldani, amik beragadva maradnak, ha megnyomják őket. A játék felismeri a figurákat, és a tét egy a figurától függő aránnyal szorozva adja a nyereményt. A "semmi"-nél elveszik a tét, az egy pár-nál a nyeremény a tét 1-szeres szorzóval, két párnál 2-szeres, és így tovább valami statisztikailag körülbelül megalapozott aránysor. Ha valaki szeretne a most divatos pókerszabályok (2-2 a játékosoknál, 3 az asztalon nyíltan, tét, negyedik, tét ötödik, stb) szerint csinálni pókergépet, megteheti, de a szerencsejátékoknál a gépi játékosért nem egyértelműen jár extra pont.

  Extra pont lehetőségek:

 • mindenkori esélyek kiszámítása statisztikai módszerekkel, és kijelzése
 • 3. Amőba
  Klasszikus zártpályás (minimum 40x40) amőba, ahol 5 egyformát kell kirakni egy sorba. Kétszemélyes játék, hol az egyik játékos lép, hol a másik. Gépi játékos írásáért extra pontokat lehet kapni. A programnak kezelnie kell minden lehetséges esetet, azt is, ha betelik a pálya

  Extra pont lehetőségek:
  - gépi játékos
  - játék közben lehessen téteket tenni a saját nyerésünkre, és tartsa nyilván, hogy kinek mennyi kreditje van

  4. Reversi
  Klasszikus 8x8 reversi játék. Amikre figyelni kell: a játék nem csak akkor ér véget, ha betelik a pálya, hanem ha az egyik játékosnak játék közben elveszik az összes korongja. Előfordulhat, hogy valaki nem tud lépni egy-két körig, az még nem ez az eset.

  Extra pont lehetőségek:

 • gépi játékos
 • a lépés előtt mutassa valamilyen módon, hogy szabályos lépés-e, és hogy melyik mezőket foglaljuk el vele
  5. Malom
  Klasszikus 24 mezős malom
  Malom kezelése, ütésnél malomban álló bábut csak akkor lehet ütni, ha nincs malmon kívüli bábu. Feladat a lépéslehetőség hiányának felismerése is.

  Extra pont lehetőségek:

 • gépi játékos
  6. Torpedó
  Flotta felállítás, ütés kezelése, találat, süllyedés. Eredményjelző az aktuális állásról.

  Extra pont lehetőségek:

 • kiválasztó widget használatával extra lövéstípusokkal felturbózni az eredeti játékot
 • A gépi játékosért (mivel lényegében a véletlenszerű viselkedés is elegendő) extra pontot csak keveset lehet kapni.
  7. Sudoku
  Számbeállító widgetekkel 9x9 sudoku
  Néhány pályát lehessen megoldani, amiket akár fájlból betölthet a program. A maximum pontos beadandó jelzi, ha a felhasználó által építgetett megfejtésben önellentmondás van (pl pirossá válik a kétszer felhasznált szám). Az nem jó, ha csak a végső megoldással veti össze a program az állapotot, mivel játékromboló hatása van.

  Extra pont lehetőségek:

 • pályagenerátor, ami egyértelműen megoldható pályát tud generálni.
  8. Potyogtatós amőba
  minta
  7x6 mezős változat. Kezelni kell a döntetlent is, amikor úgy telik be a pálya, hogy nincs hova tenni, mégsincs senkinek 4 sorban.

  Extra pont lehetőségek:

 • gépi játékos
  9. stratégia
  Egyszerű stratégiajáték, ami körökre van osztva. Rizikó, vagy Stratego féle játék, előzetes egyeztetéssel a gyakorlatvezetővel. Gépi játékos írására a játékban levő szerencse szerepének súlyától függő pontot lehet kapni.
  10. tycoon
  Egyszerű managerjáték, ami körökre van osztva. Előzetes egyeztetéssel a gyakorlatvezetővel.
  11*. Sakk
  Klasszikus vagy francia sakk.